Općina Gračac, Park Sv. Jurja 1, 23440, Gračac
mobitel
Telefon: 023/773-007, Fax: 023/773-004
sjena

Novosti

OBAVIJEST I UPOZORENJE O EKSTREMNIM VREMENSKIM UVJETIMA NA PODRUČJU OPĆINE GRAČAC - Općina Gračac

OBAVIJEST I UPOZORENJE O EKSTREMNIM VREMENSKIM UVJETIMA NA PODRUČJU OPĆINE GRAČAC11.1.2017.


Obavještavaju se i upozoravaju građani na području Općine Gračac da od 12. siječnja 2017. do 17. siječnja 2017. godine sukladno najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda nastupaju ekstremni vremenski uvjeti jake zime i obilnijih snježnih oborina.


Molimo građane da se sukladno ovom upozorenju prije početka najavljenih oborina opskrbe prehrambenim namirnicama, lijekovima, adekvatnom zimskom odjećom i obućom i ogrjevom za najmanje 10 dana unaprijed te da ne napuštaju obiteljske kuće ukoliko za to ne postoji objektivan i neodgodivi razlog (bolest, dijaliza i sl.), a za to ne budu osigurani uvjeti čišćenjem cesta putem zimske službe.


Molimo građane da ne pokušavaju putovati kroz snježne nanose vozilima ili pješice dok ceste ne postanu prohodne. Pri tome molimo građane za strpljenje te da ne napuštaju obiteljske kuće dok njihova cesta ne bude na redu čišćenja sukladno redu prioriteta određenom u Operativnom planu zimske službe Općine Gračac za period 2016./2017. godine i županijskim planovima za isti period.


Cesta se smatra prohodnom kada je radovima održavanja omogućeno prometovanje vozila uz upotrebu zimske opreme, u skladu s posebnim propisom o prometovanju vozila u zimskim uvjetima.


Izvođač zimske službe na području Općine Gračac je: Gračac Čistoća d.o.o., sa sjedištem na adresi: Park sv. Jurja 1, 23440 Gračac, OIB: 11250206587, MB:04090128, odgovorna osoba Momir Japundžić, sve informacije se mogu dobiti na telefon: 095/392-0306.


Komunikacijske linije za hitne slučajeve broj 112 građani mogu nazvati u slučaju stvarne potrebe pomoći. Nazovite ako vam je neodgodivo potrebna:


• hitna medicinska pomoć


 • pomoć vatrogasaca


• pomoć policije


• pomoć gorske službe spašavanja


 


Postupak u slučaju jake zime:


• Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.


• Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.


• Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.


• U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.


Postupak u slučaju snijega i poledice:


• Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.


• Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom.


• Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.


• Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.


• Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.


• Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.


 


Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče – smrtna opasnost!


• Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).


• Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio. Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!


• Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.


 


                           Općinska načelnica, Nataša Turbić, prof., v.r.Objavljeno: 11.1.2017.


GRAČAC Hrvatska

Posljednje novosti

banner banner2 banner3 banner4 banner4 banner5 banner6 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner12 banner14 banner13 EPPR